BOTWINKA
Wiosna w pełni. Oferuje nam w calej swojej gamie świeże warzywa, które powinny znaleść się na naszym talerzu. Oprócz naszego bezkonkurencyjnego VENUS’owego barszczu ukraińskiego, proponujemy Państwu dzisiaj, podobny smak w postaci „botwinki”!
Botwinka to królowa wiosennych zup.Przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony. Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.
Smacznego!
Składniki:
- 3 pęczki młodej botwinki
- 3 młode marchewki
- 4 młode ziemniaki – 350 g
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 jaja ugotowane na twardo – można pominąć
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- łyżeczka mąki pszennej
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Solimy i zagotowujemy. Wkładamy do wrzącego bulionu warzywa i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 45 minutach dodajemy pieprz i chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy.
Całą botwinkę starannie myjemy i kroimy na małe kawałki wraz z liśćmi i łodyżkami. Wrzucamy do gotującego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny, wlewamy kwas z buraków. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i szczyptę soli, dolewamy trochę zimnej wody, mieszamy tak, by powstała papka. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy.
Rozlewamy na talerze, dodajemy śmietanę według uznania, posypujemy posiekanym koperkiem.
Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo lub z młodymi ziemniaczkami.